+90 212 272 35 93
info@ozulku.com
TR
EN
Anasayfa
Hakkımızda
Uzmanlık Alanlarımız
Ekibimiz
İK
İletişim
Blog
Blog
01.04.2022 tarihinde 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da (“TKHK”) yapılan değişiklikler
Anasayfa
Blog
Law
25 Nisan 2022 Pazartesi
01.04.2022 tarihinde 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da (“TKHK”) yapılan değişiklikler
Konu:
01.04.2022 tarihli, 31796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7392 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da (“TKHK”) değişiklikler yapılmıştır.
Bu makalede Kanun’da yapılan önemli değişikliklere yer verilecektir.
Tüketici Kredisi
Tüketici kredisi konusunda TKHK m. 24 hükmünde yapılan değişikliğe göre tüketici kredisi borcunun tamamının TKHK’nin m. 24/1 hükmünde belirtilen 14 günlük cayma hakkı süresi içerisinde ödenmesi halinde herhangi bir bildirim aranmaksızın Kanun’un cayma hakkına ilişkin hükümleri uygulanacaktır.
Sigorta, Yan Finansal Ürün ve Hizmet Sunumu
TKHK m. 29 hükmünde yapılan değişikliğe göre kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen sözleşmeyi tüketiciye teklif etmesi koşuluyla, kredi bağlantılı bir sigorta yaptırılmasını içeren sözleşmeyi tüketiciye teklif edebilecektir.
Ayrıca getirilen bir başka düzenleme ile tüketici kredi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar haricinde bir yan finansal ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlı bir şekilde düzenlenemeyecektir.
Yukarıda belirtilen düzenlemeler TKHK m. 38 hükmünde düzenlenen Konut Finansmanı Sözleşmeleri için de getirilmiştir.
Ön Ödemeli Konut Satışı
Ön ödemeli konut satışında konut teslimini düzenleyen TKHK’nin 44. maddesinde yapılan değişikliğe göre konut teslimi tüketiciye sözleşmede taahhüt edilen süre içerisinde yerine getirilmelidir. Önceden en fazla 36 ay olarak düzenlenen bu süre yapılan değişiklikle 48 aya kadar uzatılmıştır. Buna göre ön ödemeli konut satışında konut teslimi için taahhüt edilen süre sözleşme tarihinden itibaren en fazla 48 ay olabilecektir.
Mesafeli Sözleşmeler
TKHK’nin 48. maddesinde düzenlenen mesafeli sözleşmelerde satıcı veya sağlayıcı, taahhüt ettiği süre içerisinde tüketicinin siparişine ilişkin edimini yerine getirmek durumundadır. Maddenin önceki halinde de yer aldığı üzere mal satışlarına ilişkin olarak bu süre 30 günü geçemez. Yapılan değişiklikle birlikte tüketicinin isteği veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin olarak bu süre uygulanmayacaktır.
Ayrıca kanunda yapılan değişiklikle birlikte oluşturdukları sistem ile satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcılar;
Tüketiciye ön bilgilendirmenin yapılmasından, teyidinden ve ispatından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen,
Veri girişinin satıcı veya sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlar hariç olmak üzere, yönetmelikle belirlenen ön bilgilendirmede bulunması zorunlu hususlardaki eksikliklerden,
Bu maddede yer alan hususlardan dolayı tüketicilerin satıcı veya sağlayıcılar ile yaptıkları işlemlere ilişkin kayıtların tutulmasından ve istenilmesi hâlinde bu bilgilerin ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile tüketicilere verilmesinden,
Satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları aracılık hizmetine ilişkin sözleşmeye aykırı uygulamaları nedeniyle satıcı ve sağlayıcıların bu madde hükümlerine aykırı davranmasına sebep oldukları her bir işlemden,
Satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi hâlinde, mal veya hizmetin tüketiciye teslim veya ifası sonrası bedelin satıcıya veya sağlayıcıya aktarıldığı durumlar ile 11 inci ve 15 inci maddelerde yer alan hakların kullanımı hariç olmak üzere teslim veya ifa ile cayma hakkına ilişkin yükümlülüklerden satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen,
Satıcı veya sağlayıcı onayı olmaksızın düzenledikleri kampanyalı, promosyonlu veya indirimli satışlarda, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesinden,
Ön bilgilendirmede yer alan hususlar ile reklamlarında yer alan bilgilerin uyumlu olmasından ve ispatından, sorumlu tutulmuştur.
Yenilenmiş Ürünler
TKHK’na eklenen yeni bir düzenleme ise yenilenmiş ürünler kavramıdır. Kanun’un 57/A maddesine göre yenilenmiş ürünler; donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak tekrar satışa sunulan kullanılmış mallardır.
Getirilen düzenlemeye göre tüketiciye teslim tarihinden itibaren asgari 1 yıl garanti verilmesi zorunlu olan yenilenmiş ürünlere yönetmelikle karar verilecek ve ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi koşuluyla satılabilecektir.
Satış Sonrası Hizmetler
TKHK’nin m. 58 hükmünde yapılan değişiklik ile birlikte herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonlarının her türlü mecrada ve faaliyetlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde “özel servis” ibaresini kullanması zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği’nin ekinde yer verilen satış sonrası hizmet verilmesi zorunlu olan tüketici ürünlerine ilişkin olarak yine Bakanlık tarafından belirlenen kullanım ömrü süresi içerisinde satış sonrası hizmetin üretici veya ithalatçı tarafından sağlanmaması halinde tüketici zararını talep edebilecektir
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru
TKHK’nin 68. maddesinde düzenlenen tüketici hakem heyetine başvuru konusunda köklü değişiklikler yapılmıştır. Buna göre önceden il, ilçe ve büyükşehir sayılan il kapsamında farklı rakamsal sınırlara tabi olan başvuru usulü değiştirilmiş ve il, ilçe veya büyükşehir sayılan il olduğu fark etmeksizin değeri 30.000.- TL altında bulunan uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetine gidilmesi zorunlu tutulmuştur.
Ayrıca tüketici hakem heyetinin bulunmadığı yerlerde başvurular ilçe kaymakamlığına yapılacaktır.